Sunday 16th June 2024
Durbar Marg, Kathmandu

Bamsen er et yndigt, nuttet, udstoppet legetøj, der er blevet et symbol på kærlighed, komfort og familiecentrerede værdier. De er en favorit blandt babyer og teenagedrenge, såvel som forældre, der ønsker at formidle deres kærlighed til deres børn.

Bamser er en type plyslegetøj, der blev opfundet i begyndelsen af det 20. århundrede. De blev populære, efter at præsident Theodore Roosevelt nægtede at skyde en bjørn, som han var på jagt i 1902.

En politisk tegneserie centreret om denne hændelse eksploderede over hele Amerika, og en forretningsmand ved navn Morris Michtom, som havde en slikbutik, så historien og skrev, at præsident Roosevelt bad om tilladelse til at bruge hans navn. Efter at han modtog præsidentens tilladelse, begyndte Michtom at lave og sælge bamser i sin butik.

Han havde så stor succes med at sælge dem, at han skiftede fra sin gamle slikvirksomhed til et legetøjsfirma og begyndte at fremstille disse søde små dyr under mærket ‘Bamse’. Så begyndte han at producere dem over hele verden, og de er siden blevet et ikonisk legetøj.

Den første Teddy Bear blev lavet i 1906, da to bjørne blev udstillet i Bronx Zoo i New York City. Bjørnenes udseende udløste en besættelse blandt byens børn, hvilket fik legetøjshandlere til at flytte ind og imødekomme efterspørgslen.

Et år senere købte en legetøjssælger fra New York 3.000 bjørne fra et tysk firma, der solgte dem på en messe i Leipzig. Han solgte dem prompte til sine kunder, og bjørnene blev kendt som bamser, ifølge The History Channel.

I mellemtiden havde syerske Margarete Steiff i Tyskland startet sit eget firma til at lave plyslegetøj. Hendes nevø designede en bjørn, der lignede meget den, Michtom havde lavet, og den blev vist på Leipzig Legetøjsmesse i 1903.

En køber fra George Borgfeldt & Company, en legetøjsbutik i New York, lagde mærke til denne bjørn og bestilte 3.000 af dem fra Steiff, som sendte dem til Amerika. De bamser, som de modtog, blev kaldt Bamse, fordi de var opkaldt efter præsident Roosevelt, men Steiff vidste aldrig, at de bjørne, hun havde lavet, lignede bjørnene skabt af Michtom.

Efter succesen med disse bamser besluttede Steiff at udvide sin forretning, og hun begyndte at sælge dem til andre legetøjsbutikker. Men de bamser, hun solgte, var ikke særlig kælne, og de var ikke så godt lavet som dem, Michtom havde skabt.

Faktisk var de originale bamser, der blev produceret i 1903, ikke engang proppet! De var lavet af filt.

Mange bamser er lavet af polyesterfyld. Disse typer bjørne er blødere og mere udstoppede end deres modstykker i stof, fortalte Silver til INSIDER.

Der er mange grunde til, at børn elsker bamser, men de har noget til fælles: De er altid ved deres side. De er et symbol på deres familie og den trøst, de giver, og de er ofte en kilde til trøst for syge eller urolige børn, forklarede Sarah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top